Stock og touring

stock-car-racingAlle kjenner til NASCAR! Denne amerikanske, familieeide motorsportarrangøren har nådd verdensberømmelse. Førere som deltar i NASCAR-løp blir like berømte som andre virkelig store idrettsstjerner. Men, de er jo bare den ene halvdelen, kan man si, den andre ingrediensen i vinnermiksen er jo kjøretøyet. Originalt var en så kalt «stock car» en bil som ikke hadde blitt endret/modifisert siden den kom fra fabrikken, altså en “vanlig bil”. Motsetningen til dette var jo en racerbil, som var spesialbygget for å kjøre optimalt på racerbaner. Racerbiler er jo bygget og modifisert med kun et mål for øye – nemlig å kjøre raskest og mest mulig effektivt under kappløp på bane.

De tidligere «stock car»-bilene var i utgangpunktet bare vanlige familiebiler. De ble brukt til å kjøre på jobben, hente unger på skolen og alt det der vanlige på ukedagene, og så ble de slept av gårde til racerbanen i helgene. Nå for tiden er det ikke slik lenger, og særlig ikke etter at kravene til sikkerhet ble betydelig skjerpet. Denne typen biler ser fortsatt ut som “vanlige” biler, men dette er nå kun utenpå. Dagens «stock cars» er biler som ser ut som naboens, men som har racerbilkvaliteter på innsiden. Denne typen biler brukes altså i det som kalles “stock car racing”. Her kappkjøres det på ovale racerbaner, og det er nettopp nevnte NASCAR som er den største og mest kjente arrangøren av «stock car» racing.

Stock car racing

Dette er altså en type bilsport eller motorsport der man benyttet det vi kan kalle standardbiler for kappkjøring. I dag er det altså ikke helt slik, sannheten er mer at man benytter biler som ser ut som hverdagskjøretøy, men som er modifisert til å tilfredsstille krav til sikkerhet og yteevne på racerbanen. Det mest kjente stock car-løpet til NASCAR er Daytona 500. Det er nok det mest prestisjetunge løpet i amerikansk motorsport. De beste av disse bilene kan komme opp i en fart på rundt 322 km/t, så da sier det seg selv at kravene til sikkerhet er viktige. Fartsrekorden med en «stock car» er på 394,1 km/t, noe som ble utført av amerikanske Russ Wicks med en Dodge Charger. Det finnes mange ulike klasser man kan kjøre i stock racing, men hovedpoenget forblir at det skal være biler som ser ut som masseproduserte, vanlige biler. Det finnes også “gate stock”, her er det kun tillatt med biler som kan kjøpes av Hvermansen.

Comments are closed.