Sprint

meyersSprintbilene er kraftige racerbiler, utformet primært for å komme gjennom ovale eller sirkulære baner med gjørme, grus eller asfalt. Sprintbil-racing er populært i USA, Canada, Australia, New Zealand og Sør-Afrika.

Sprintbiler har et meget høyt effekt-vekt-forhold. Med en vekt på rundt 650 kg inkludert føreren er 900 hestekrefter utrolig mye. Noen av bilene har også helt opp til 1100 hestekrefter. Til sammenligning er dette mellom 140 og 340 flere hestekrefter enn en Formel 1 motor! Vanligvis har de en amerikansk 6,7 liters V8-motor og disse bilene oppnår en hastighet på over 160 km/t. Sikkerheten på sprintbilene har de siste årene har blitt kraftig forbedret ved bruk av et såkalt bur som føreren er festet fast inne i. Spesielt på grusveier med krappe svinger beskytter dette føreren hvis bilen velter i høy fart. Mange IndyCar- og NASCAR-førere har brukt sprintbil-racing som et mellomspringbrett på veien til mer profilerte divisjoner, inkludert Indianapolis 500 som AJ Foyt, Johnny Rutherford, Mario Andretti og Parnelli Jones har vunnet. Her kan vi også nevne NASCAR Sprint Cup champion Jeff Gordon og Tony Stewart.

To typer biler

Det konkurreres i dag med to typer biler, som da konkurrerer hver for seg innenfor Sprint Racing. Organisasjonen USA Automobile Club (USAC) har blitt den fremste for biler uten vinger, etter å ha tatt over andre store organisasjoner på vestkysten av USA. De driver også Silver Crown-serien, basert i Midtvesten av USA og delstaten Indiana i flere tiår. The Silver Crown-serien ble startet i 1971 som en avlegger av serien som konkurrerte mot det nasjonale mesterskapet Trail, inkludert Indianapolis 500, kjent som “store biler”. Det konkurreres også med biler som har vinger på seg. Verdens første bil med vinger, i dag kjent som en bevinget sprintbil, ble oppfunnet av Jim Cushman på Columbus Motor Speedway (Ohio) i 1958. På begynnelsen av 1970-tallet, begynte flere sprintbilførere å sette vinger med skjenker både foran og øverst på bilene sine. Den økte trekkraften som vingene utgjør, fører til at bilen blir raskere og lettere å kontrollere.

Sprint i hele verden

Det kjøres Sprint stort sett over hele verden og ikke bare i USA. Spesielt i Australia har også sprint blitt en populær motorsport, men da spesielt for biler uten vinger. I Norge kjøres sprint hele året, også om vinteren på vinterføre.

Comments are closed.