Roadracing

roadracing2Roadracing er en sport hvor det konkurreres på en asfaltbane med motorsykler. Roadracing er altså en motorsykkelsport hvor syklene er alt fra spesialbygde prototyper til standard motorsykler som kan kjøpes kommersielt. Du konkurrerer i forskjellige klasser, som avhenger av størrelsen på motorsyklene og hvor mye trimming som er tillatt.

Tidligere var det på veiene disse konkurransene ble holdt, men med tanke på sikkerheten ble de flyttet over til faste og spesialbygde asfalterte baner med vesentlig høyere sikkerhet enn hva veiene kunne tilby. Roadracing ble opprinnelig kalt TT for Tourist Trophy på Isle of Man, som begynte å operere i 1907 og er fremdeles i gang. På 1920-tallet startet også konkurransene under navnet Grand Prix-løp ute i Europa. Fra 1924 ble Grand Prix løpene også en del av EM. Verdenskrigen avbrøt brått alle internasjonale konkurranser.

Konkurranser, baner og motorsykler

I Norge finnes det tre godkjente baner for roadracing. Disse er Arctic Circle Raceway ved Storforshei i Nordland, Rudskogen ved Rakkestad i Østfold og Vålerbanen på Braskeidfoss i Hedmark. Det konkurreres ikke langs veien i Norge, men det gjøres det derimot på Isle of Man i Irskesjøen, som også er et av de mest anerkjente Roadracing-løpene i verden. En vanlig roadracing-løype og bane har en lengde på ca. to til fire kilometer og inneholder et variabelt antall svinger, både venstre og høyre. Etter en rekke treningsøkter og oppvarming er det klart for fellesstart. Den første til å krysse mållinjen vinner.

Åpent for kvinner og menn

Konkurranser er åpne for både menn og kvinner, forutsatt at deltakerne har den type racinglisens som kreves. Videre er det regler for hvordan sjåførene skal være utstyrt. Hjelm er en selvfølge, men i konkurransen er også støvler, hansker og ryggbeskytter obligatorisk. Sporten er nå veldig trygg, takket være nyutviklede beskyttelsesmaterialer for førerne. Det er verdt å merke seg at det også konkurreres med sidevogn i roadracing.

Ønsker du å starte med roadracing?

For å begynne å konkurrere i Norge, må man gjennomgå et kurs for å løse inn en lisens. Bevis på at sjåføren har teoretisk og praktisk kunnskap er nødvendig. Lisensen inneholder en forsikring mot at kostnadene kan bli supplert med en mer omfattende forsikringsdekning. Å ta steget opp til større konkurranser som i Norgesmesterskapet, krever både erfaring og en god dokumentasjon i form av gode resultater. Antall lisensierte førere er stadig i vekst i Norge og sporten tiltrekker nye førere i alle aldre. Spesielt interessant er det at så mange kvinner ser ut til å få interesse for sporten, både som tilskuere og som deltakere.

Comments are closed.