Rallycross

Rallycross kjøres, i motsetning til Rally, på en lukket og begrenset bane. Underlaget er av grus eller asfalt og det var i denne grenen Martin Schanche regjerte i verdenstoppen i mange år.

rallycrossSom tilskuer vil man aldri kjede seg ved et stevne som arrangerer Rallycross. Husk bare å ta med ørepropper, for dette kan bli høyt. I denne grenen konkurreres det med både serieproduserte biler og modifiserte biler, bygd spesielt for å komme seg rundt banen raskest mulig. Rallycross er spesielt populært her i Norden, men man har sett at sporten har vokst jevnt også resten av Europa de siste årene. Grunnen kan være at standarden på og rundt arrangementene har blitt høyere, takket være komfortable publikumsplasser.

Rallycross i Norge

De første rallyløpene som ble arrangert i Norge blir i dag kategorisert som rallycross. Disse løpene ble arrangert spesielt på travbaner, fordi disse sjeldent var på under 800 meter. Banen i rallycross skal nettopp være på minimum 800 meter og kan være maks 2000 meter lange, så disse banene var perfekt. Det har siden 1950-tallet blitt arrangert NM i rallycross og Norgesmesterskapet de siste årene har blitt arrangert ved minst fem forskjellige baner, hvor alle har vært tellende. Den da med høyest poengsum har blitt Norgesmester i Rallycross. Det blir også konkurrert i ulike klasser, altså størrelsen på bilens motor som går fra 1,6 til 2,4 liter.

Verdens- og europamesterskap

Norge har en lang historie i verdenstoppen når det kommer til Rallycross. Martin Schanche ble ikke kalt «Mr. Rallycross» bare i Norge, men over alt hvor Rallycross har et fotfeste. Han ble europamester hele seks ganger, sist gang i 1995, før han la opp. Verdensmesterskap i Rallycross ble for første gang arrangert i 2014, og her var det til og med en nordmann som vant, nemlig Petter Solberg. Solberg ble verdensmester i Rallycross, 11 år etter at han også ble verdensmester i Rally. Solberg satset for fullt på rallycross fra 2012 og det blir også spennende å følge nordmannen i 2016, men rett bak han finnes det spesielt to utfordrere, og da tenker vi spesielt på svenskene Timmy Hansen og Johan Kristoffersson.

En spennende sesong

Rallycrossesongen og VM-sirkuset starter i Portugal 16. april. Årets VM-runder går stort sett i Europa, men er også innom Canada før det hele avgjøres i Argentina siste helgen i november. Her hjemme skal mestvinnende sjåfør i NM-sammenheng forsvare fjorårets tittel. Dette er Stian Haugan, som har fått det til vane å bli dobbelt NM-mester i både bakkeløp og Rallycross i en og samme sesong.

Comments are closed.