Rally

Rallysporten tok publikum med storm allerede på 1950-tallet. Selvfølgelig da med Rally Monte Carlo i spissen, mens i Norge matte man stort sett bruke travbanene til billøp.

Rallysporten ble populær i Norge allerede før folk flest hadde egen bil. For å komme seg til løpene som spesielt ble arrangert i Drammen, Larvik og Tønsberg, var det mange som tok sykkelen fatt for å få glimt av bilene fra tribunene. Rally Sørlandet var også svært så populært og folk kunne sykle i et par dager for å komme seg til banen.

Historie

gordon-bennett-race-start-1903-athy-irelandDet aller første billøpet som ble arrangert i Europa ble kjørt mellom Paris og Rouen i 1894. Vinneren var Auguste Doriot som da kjørte en Peugeot. Hastigheten bilene hadde på denne tiden illustrertes godt året etter, da det første billøpet i USA ble arrangert på selveste Thanksgiving Day i Chicago: Det ble kjørt en strekning på 84 kilometer og førerne brukte litt over 10 timer på strekningen. Dette betyr at gjennomsnittshastigheten var på rundt 8 km/t.

Rally har også lenge vært en damesport. I 1898 ble madame Laumaille verdens første rallysjåfør, da hun startet i et løp mellom Marseille og Nice. Dette er samme år som selveste Enzo Ferrari også blir født. I 1899 blir det første rally-løpet med betegnelsen Grand Prix kjørt i Pau, og dette året blir det også arrangert løp mellom Paris og byene Trouville, Oostende og Rambouillet, og det er brødrene Louis og Marcel Renault som stikker av med seieren i alle tre løpene.

Norsk Rally

Rallysporten i Norge vokste jevnt og trutt fra slutten av 1950-tallet, men hadde flere alvorlige ulykker. I 1970 rant begeret over for myndighetene som dette året innførte Rallystoppen. Dette førte til at rally ble forbudt i Norge og sporten ble altså lagt helt død i hele Norge. Norske førere måtte til utlandet for å konkurrere. I 1987 ble Rallystoppen opphevet og det var samferdselsminister Kjell Borgen som faktisk åpnet Rally Finnskog dette året, som var det første rallyløpet i Norge på hele 17 år.

Profiler

Fra 1987 og frem til i dag har Norge hatt flere rallyførere helt oppe i verdenstoppen. Mest kjent er nok brødrene Henning og Petter Solberg, men de siste årene har yngre førere som Eyvind Brynhildsen og Anders Grøndahl imponert både her hjemme og internasjonalt. På kvinnesiden må vi nevne Marlene Gulbæk Engan, som fortsatt er ung og lovende med sine 29 år. Andreas Mikkelsen er den yngste føreren som har tatt WCR-poeng noensinne og mange har også stor tro på at Mads Østberg også snart vil klatre helt til topps internasjonalt.rally5

Comments are closed.