NASCAR

Dette er forkortelsen for den desidert største motorsportarrangøren i USA. De står bak en rekke populære og kjente arrangementer, blant dem XFINITY Series og Sprint Cup. De står faktisk bak over svimlende 1500 ulike løp på over 100 baner i USA, Mexico og Canada. I senere tid har de også utvidet og organisert løp i Australia og Japan. I USA er motorsport kjempepopulær underholdning, og er den nest mest sette TV-sporten. Men, det er slett ikke bare i USA at NASCAR-løpene er godt likt, løpene vises på TV i så mye som 150 land!

nascar2Denne familieeide bedriften tjener selvsagt store summer på denne sporten, NASCAR har millioner av fans, og tjener to milliarder dollar på lisensierte produkter alene. William Henry Getty France etablerte selskapet i 1948. Han var en bilmekaniker og racerbilsjåfør av irsk avstamning som kom til Florida i 1935 med mindre enn 100 dollar i lomma. NASCAR har hovedkontor i nettopp Florida, der det hele startet. I dag er det barnebarnet til William France, Brian France, som er administrerende direktør i NASCAR. Han overtok i 2003. Time Magazine hadde han med på listen over de hundre mest innflytelsesrike personene i dette århundret.

Brian France eier også et annet selskap, Brand Sense Partners, og han driver veldedighetsorganisasjonen “The Luke and Meadow foundation” sammen med sin kone. NASCAR tjener nok også store summer på billettsalg, de største NASCAR-arenaene har plass til så mye som 170.000 tilskuere. NASCAR Sprint Cup Series er den mest inntektsgivende og mest populære av alle arrangementene til NASCAR. Denne begivenheten består av hele 36 løp over 10 måneder! Slik har det vært helt siden 2001.

I 2011 annonserte NASCAR store endringer i Sprint Cup, blant annet når det gjaldt poengsystemet. NASCAR må, som mange andre store selskaper tåle en hel del kritikk fra omverdenen, for eksempel når det gjelder sikkerhetsspørsmål for førere, miljøbelastning fra løpene og hvordan de driver selskapet. NASCAR har til stadighet dukket opp også i populærkulturen, de minste har kanskje fått den største dosen NASCAR gjennom filmen “Biler” fra Pixar, mens alle som opplevde 90-tallet vel ikke kunne unngå filmen “Days of Thunder” med Tom Cruise i hovedrollen.

Comments are closed.