Motorsykkel

I motorsportens verden konkurreres det i mange ulike kategorier med motorsykkel. Den mest populære varianten er MotoGP. Dette er absolutt ikke noen sport for de som ikke tåler høy fart!

 

MotoGP er den fremste klassen av motorsykkelløp. Sporten er i dag delt inn i tre klasser, MotoGP, Moto2 og Moto3. Alle de tre klassene bruker firetaktsmotorer. I 2010 ble 250 cc to-taktere erstattet av en ny 600 cc firetaktsmotor i Moto2. I 2012 ble 125 cc to-taktere erstattet av 250 cc firetaktsmotorer med en vektgrense på 65 kg med drivstoff i Moto3, og motorkapasiteten for MotoGP økte fra 800 cc til 1000 cc. Når det gjelder klassene og det tekniske må man holde tunga rett i munnen, men når man har fått innsikt i det grunnleggende er dette utrolig spennende å følge med på.

Spesialbygde motorsykler

Grand Prix-motorsykler er spesialbygde racingmaskiner som verken er tilgjengelige for kjøp av allmennheten eller lovlig å kjøre på offentlig vei. Dette står i kontrast til de ulike produksjonsbaserte kategoriene av racing, slik som Superbike World Championship og Isle of Man TT Races, som har modifiserte versjoner av motorsykler som er tilgjengelige for allmennheten og som kan kjøres på veien. Road Racing VM (Grand Prix) ble første gang arrangert av Fédération internationale de motocyclisme (FIM) tilbake i 1949. De kommersielle rettighetene er nå eid av Dorna Sports, men det er FIM som styrer sporten utad. Lagene er representert ved International Road Racing Teams Association (IRTA) og produsenter av Motorcycle Sport Manufacturers Association (MSMA). Alle endringer i regelverket blir avgjort mellom disse fire enhetene, men Dorna har den avgjørende stemmen. I tilfeller av tekniske modifikasjoner, kan MSMA ensidig vedta eller legge ned veto i viktige saker.

Verdensstjerner

moto-gp2MotoGP får stor TV-dekning verden over og førerne er alle verdensstjerner. Dessverre har ikke Norge hatt noen helt oppe i verdenstoppen tidligere, og dette har kanskje også gått ut over interessen for sporten her hjemme. I Spania for eksempel vet alle hvem Marc Marquez er og i Italia er Valentino Rossi en like stor stjerne som fotballspillerne. 23 år gamle Marquez tok steget opp til å bli MotoGP fører i 2013, etter å ha blitt verdensmester i Moto2 klassen to år på rad. I MotoGP var det heller ingen som klarte å hamle opp med unggutten, for han ble også her verdensmester i både 2013 og 2014. I 2015 ble det en liten nedtur, etter noen stygge uhell på banen, men sammenlagt ble han nummer 3.

Ny jevn sesong

Det er kun uker igjen til 2016 sesongen i MotoGP, som starter 20. mars i Qatar. Sammenlagt skal det kjøres 18 løp og ønsker du å se verdens raskeste motorsykler, kan du reise til Frankrike allerede 8. mai, da løpet i Le Mans blir avholdt. Andre europeiske byer som arrangerer MotoGP i 2016 er Jerez de la Frontera i Spania, og Silverstone i Storbritannia, for å nevne noen. Sesongen avsluttes 6. november i Valencia.

Comments are closed.