Konkurranser

Begrepet motorsport dekker et svært bredt spekter av ulike typer sport. Innunder dette begrepet kommer alle former for sportslige aktiviteter som blir utført med en motor. Her finner vi altså alle typer sport som for eksempel benytter ulike former for biler, båter, motorsykler og fly, men også mer uvanlige, ombygde motorkjøretøyer av for eksempel gressklippermotorer eller lignende. Det sier seg derfor selv at en liste over alle konkurranser i motorsport som avholdes i verden ville bli veldig lang og kanskje litt kjedelig. Her får du derfor servert et lite utvalg spesielt interessante konkurranser.

Daytona 500

daytona-500USA er virkelig stedet for deg som har dilla på motorsport. Her har de absolutt alt du måtte kunne ønske! NASCAR er den mest kjente, og mest populære motorsportarrangøren i USA. Hvem har vel gått glipp av Lynet McQueen? Denne morsomme karakteren fra Pixar er en så kalt “stock car”, det vil si at han er lik de bilene som kjører i Daytona 500. Han er basert på en Toyota, altså en standardbil, og så er han modifisert for bruk på racerbanen. Daytona 500 arrangeres årlig i Florida, og dette 805 km lange løpet ses årlig av svimlende 20 millioner TV-tittere verden over. Daytona 500 er selve kronjuvelen til NASCAR.

Superbike World Championship

Det finnes så mange grener av motorsykkelsport, her er det forskjell i typen motorsykkel som benyttes og hvilket miljø man kappkjører i pluss mye mer. Superbike verdensmesterskapet er et internasjonalt mesterskap som startet opp i 1988. Her konkurrerer man med motorsykler som kan kjøpes av alle, men som er modifisert for denne typen kappkjøring, slik at disse kan sammenlignes med de tidligere nevnte “stock cars”. Her er det Europa som er ledende. I denne konkurransen deltar altså motorsyklister fra hele verden. Britiske Carl Fogarty har vunnet hele mesterskapet fire ganger og er utvilsomt superbikekongen.

Verdensmesterskapet i flyakrobatikk

FAI World Aerobatic Championships arrangeres av FAI og er en internasjonal konkurranse i akrobatisk flyvning. Konkurransen arrangeres på ulike steder rundt om i verden, og er utvilsomt den mest prestisjetunge konkurransen på dette feltet. Frankrike har vært den ledende nasjonen i denne sporten i mange år. Konkurransen startet opp i 1960. I starten kåret man kun en vinner, siden 1988 har det vært en egen vinnerkategori også for “freestyle” flyvning.

Veteranbilløp i Norge – Flåklypa Grand Prix

I 2015 var det rekordstor påmelding til denne originale og morsomme motorsportkonkurransen. Hele 454 veterankjøretøy var påmeldt. Ikke bare er dette løpet størst i Norge, det er også det største veteranbilløpet i Nord-Europa. Det er jo noe å smykke seg med på Lom! Løpet blir altså mer populært år for år, og i 2016 blir det den 25. gangen at veteranbilløpet går av stabelen. Løypa går altså forbi Flåklypa, som vel er et kjent og kjært begrep for alle.

Comments are closed.