Karting

gokartHva kan vel være mer moro enn en enseters miniracerbil? Karting er en motorsport som arrangeres på lukkede baner. Denne sporten oppstod i USA i 1956, da tro det eller ei, en gressklippermaskin ble installert i en ramme med fire hjul. Man kjører altså go-kart på asfalterte, lukkede baner vanligvis, men det finnes også crosscart, som er kjøring med minibiler på terrengbane. Karting er kjempemorsomt for barn, og man kan starte med sporten allerede når man er seks år. Når det er sagt, så er go-kart gøy uansett alder. Hva er vel morsommere enn å suse av sted i stor fart?

Miniracerbilen eller karten har totakts- eller firetaktsmotor, mest vanlig i Norge er bruk av totakts. Go-kart deles inn i mange klasser. Som sagt kan man starte allerede når man har fylt seks år, da kan man kjøre så kalt Formel Cadetti trening. Man kan ikke konkurrere ennå, men man kan komme opp i en toppfart på hele 55 km/t, så det skulle være utrolig spennende også for de minste! Den første konkurranseklassen er Formel Cadetti, som man kan delta i fra man er 8 år. Man kan først kjøre i internasjonal klasse når man har fylt 13, men dette anbefales selvsagt ikke for nybegynnere.

Den største klassen er lite utbredt i Norge. Denne kalles Formel E og her kan deltagerne komme opp i en toppfart på 250 km/t. Man må være 18 år for å delta i Formel E. Man kan bygge karten selv, men da må den godkjennes av Norges Bilsportforbund. Den første norske go-kart klubben ble stiftet i 1961 i Oslo. Den første innendørs go-kart banen ble også åpnet i Oslo, i 1996. Dersom man er interessert, finnes det for øvrig go-kart klubber over hele Norge. Karting er fart og moro for jenter og gutter i alle aldre!

Comments are closed.