Hillclimb

Dette høres nesten ut som fjellklatring, og det er det jo på et vis, men en slags klatring for motorkjøretøyer. Hillclimb er en superintens opplevelse for både førere og tilskuere. Begrepet hillclimb brukes for øvrig når det benyttes både bil og motorsykkel, selv om dette selvsagt er to ganske ulike utfordringer. Banene er ofte korte når det er snakk om hillclimb med motorsykkel og lengre når det er bruk av racerbiler. Men, enten det er snakk om bruk av racerbil eller motorsykkel, så er målet her å fullføre en vanskelig bane i oppoverbakke på raskest mulig tid.

hill-climbBanen kan ha noen naturlige hindre, som for eksempel det faktum at det er i seg selv er en vanskelig, svingete bane, og den kan ha flust av menneskeskapte hindre, for eksempel jordhopp (da særlig for hillclimb med motorsykler). Hillclimb for racerbiler har en lang historie i USA, og faktisk er dette en av de eldste formene for motorsport. Det arrangeres mange løp i USA, disse kjøres ofte på lange og svært krevende baner i fjellområder, og da er det svært strenge regler for å kunne være tilskuer til disse hillclimb-løpene.

Pikes Peak er et av de kjente amerikanske løpene, og her deltar førere fra mange land. Eagle Rock i USA er et av de aller eldste arrangementene for hillclimb, her startet de opp allerede i 1901. Når det er sagt, arrangeres det hillclimb mange steder i Europa, for eksempel i Italia, Tyskland, Romania, Portugal, Frankrike og på Malta. I Italia avholder de noen virkelig krevende konkurranser i hillclimb, for eksempel Trento-Bondone. I Romania har hillclimb eksistert helt siden 30-tallet og er en sport med rike tradisjoner.

Når man ser på hillclimb som en motorsykkellkonkurranse, har denne formen for hillclimb som nevnt andre utfordringer. Her er det kortere bakker, men med flere hindringer. Ofte er det snakk om ekstrem stigning og fantastiske hopp. Man kjører en og en motorsykkel på tid. Faktisk finnes det en egen barneklasse, og man kan kaste seg ut i hillclimb på motorsykkel allerede fra man har fylt fem. I spesialklassene av hillclimb på motorsykkel benyttes modifiserte motorsykler, dette for å gjøre det mulig å ta seg opp svært bratte bakker.

Comments are closed.