Formel 1

formula-1I den øverste klassen av alle motorsporter finner vi Formel 1. Sporten er regulert gjennom Det Internasjonale Bilsportforbundet (FIA) og tittelen på sporten kommer av at det er ett sett regler som må følges av alle førerne.

Verdensmesterskapet i verdens mest populære motorsport består av en rekke løp, også kalt Grand Prix, og disse foregår på baner spesielt bygget for disse konkurransene. Noen steder kan vi også oppleve å se at bilene også konkurrerer på lukkede bilveier. Hvert år blir det kåret to verdensmestere, både en for konstruktør av kjøretøy og en fører.

Mange endringer gjennom historien

I samme fart som motorene og bilene har utviklet seg, har også Formel 1 sporten også stadig vært i endring. Spesifikasjonene på bilene som har deltatt har hatt en enorm utvikling og det har blitt kjørt med mange ulike typer motorer, både med turbo og sugemotorer uten noen form for pustehjelp. Vi har også sett rekkemotorer, alt fra fire-sylindre til H-motorer med 16 sylindre. Volumet har variert fra 1,5 til 4,5 liter. Den høyeste effekten vi har sett i Formel 1’s historie var på 1980-tallet, med turboladde motorer på hele 1200 hk.

Dagens Formel 1 biler

De fleste har sett en Formel 1 bil og vet at disse er åpne, med plass til en fører foran i bilen. Bilen selv skal ikke veie mer enn 640 kilo og dette inkluderer føreren, men ikke bensinen. Mange har lurt på hvorfor bilene har vinger både foran og bak og dette er for å oppnå optimalt marktrykk og for å styre luftstrømmen over bilen. Formel 1 scenen har lange tradisjoner for de virkelige store bilprodusentene som Mercedes-Benz, Ferrari og BMW, som alle konkurrerer om å lage den raskeste bilen. Det finnes også private lag som deltar i Formel 1-løpene og de to kanskje mest kjente av disse er Williams og McLaren.

Tekniske detaljer

Dekkene på Formel 1-bilene er helt sporløse og har en enorm betydning for fart og kjøreegenskaper. Alle dekk blir i dag levert av Pirelli, slik at alle har de samme forutsetningene, noe Pirelli har fomel1hatt monopol på siden 2011. Fra 2014-sesongen endret motorene seg også veldig. Fra å ha kjørt med 2,4 liters V8 motor kjører nå alle med en 1,6 V6 motor og det ble også satt en rpm-sperre på 15.000 fra den tidligere sperren på 18.000. Og det ble laget nye regler dette året for hvor mye bensin en bil kunne bruke per løp. Denne er nå på 100 liter.

2015-sesongen

I 2015-sesongen stilte det 10 lag opp i Formel 1 Grand Prix-serien, fordelt på 21 førere. Det ble opprinnelig satt opp 20 løp, men løpet i Tysklands Grand Prix ble avlyst, slik at det ble totalt kjørt 19. Tyske Nico Rosberg vant hele fem av løpene, men det var britiske Lewis Hamilton med sine 10 seire som ble overlegen verdensmester til slutt. Begge disse førerne kjører Mercedes. 2016 sesongen starter allerede 20. mars med åpning i Australia.

Comments are closed.