Drifting

rally4Drifting er en kjøreteknikk hvor sjåføren forsøker å få bakhjulene eller alle dekkene til å miste taket på underlaget, men samtidig opprettholde kontrollen fra inngang til utgang av en sving. Vi snakker rett og slett om god gammeldags sladding med bilen!

Drifting er altså kontrollert sladding med bil. Overstyring blir brukt i de fleste andre motorsporter, fra billøp på bane til rally langs veiene. Drifting har også blitt populært som oppvisning foran større publikum. Den moderne driftingen stammer fra Japan for over 30 år siden. Det var bilføreren Kunimitsu Takahashi som ble først kjent for kjøreteknikken.

Populært i Norge

Drifting har lenge vært svært populært i Norge, men egne løp under Norges Bilsportforbund ble ikke arrangert før i 2006. Året etter fortsatte Norges egen driftingserie, Drift Battle, å få større oppmerksomhet, men midt i sesongen brøt to av gründerne ut av serien ut og lagde en ny serie som fikk navnet Powerdrift. Sesongen fortsatte med to serier og flere deltakere valgte å konkurrere i begge seriene. En av Norges mest kjente innenfor Drifting er Kenneth Moen, som har kjørt løp og har holdt oppvisninger ute i Europa. Fredric Aasbø var i 2008 med i Redbull Drifting VM, hvor han endte på en respektabel 11. plass av 32 førere. Han fortsatte karrieren i USA og deltok der i serien Formula Drift, hvor han igjen imponerte og klarte å komme på 8. plass av 64 deltakere.

Drifting i filmer

Drfting er i seg selv et fenomen og dukker opp i flere dataspill og filmer. Den mest populære filmen med Drfting er Hollywood klassikeren The Fast and the Furious, som igjen er inspirert av filmer som No Man’s Land og Point Break. Drifting i TV-spill dukker opp flere ganger, som for eksempel Need for Speed og Forza Motorsport. Drifting finner du også i spill som Gran Turismo-serien.

Det finnes fortsatt to Drifting-serier i Norge, både DriftGP og Powerdrift kjøres fortsatt og interessen vokser hvert år. Bilene er stort sett av japanske merker som Nissan, Mazda og Toyota. Ønsker du å holde på med Drifting bør du se om det finnes en klubb i nærheten av hvor du bor eller ta kontakt med Norges Bilsportforbund.

Comments are closed.