Dragracing

Dragracing er en sport som alle kjenner igjen på navnet. Her gjelder det å kjøre raskest over enten 402 meter eller 201 meter. Banen er rett og er av asfalt eller betong. Det utrolige er at de raskeste bilene må ha en bremsestrekning på hele 700 meter.

Ikke overraskende stammer Dragracing fra USA. De første Dragracing-løpene ble arrangert i California på 1930-tallet, gjerne ute i ørkenstrøk som hadde lange strake strekninger. Bilene som konkurrerte var såkalte Hot-Rods-biler, og i 1951 fikk denne aktiviteten også en egen organisasjon som arrangerte de første offisielle løpene.

Fra ørkenen til baner

dragracingEtter hvert som Dragracing ble en mer organisert sport gikk løpene fra å bli arrangert på øde veier til flystriper, stengte motorveier og enorme parkeringsplasser. Og etter hvert spredte Dragracing seg til resten av verden og sporten fikk også egne stadioner. Fra 1965 ble det arrangert et eget Europamesterskap og i Norge ble det første store stevnet arrangert i 1968. De første Dragracing-klubbene i Norge ble dannet i 1958, men den første offisielle konkurransen ble ikke avholdt før i 1978, på Fyresdal Flyplass. I dag er Dragracing en del av Norges Bilsportforbund og vi har hatt to store verdensstjerner i sporten siden den gang, nemlig Ludvig Bjørnstad og Liv Berstad, som begge konkurrerte på 1980- og utover på 1990-tallet.

Slik fungerer konkurransen

Det finnes utrolige mange klasser innenfor Dragracing, men en ting er sikkert – det går fort. I prinsippet konkurreres det i 32 klasser, men i USA finnes det opp mot hundre klasser. Deltakerne kjører mot hverandre parvis og vinneren går videre til neste runde. Før de offisielle utslagsrundene blir det også avholdt kvalifiseringsrunder, hvor man kjører mot tiden. Det er da de raskeste som går videre.

Sikkerhet og fart

I Dragracing kommer bilene opp i 400, og også opp til 500 kilometer i timen! Vi snakker her om hele 800 hestekrefter under panseret. Skjer det først en ulykke, har det dessverre medfødt flere dødsfall, men dette betyr at det kreves strenge sikkerhetsregler så klart. Jo større motor man har, jo strengere regler er det til hva som må være på plass før man kan stille til start.

Comments are closed.