Båt-racing

Tenker også du på rike sjeiker og Bjørn Rune Gjelsten når du hører om båt-racing? Det er ikke så rart, dette er sporten for de som liker fart, spenning og har tilgang til en stor lommebok. Allikevel har vi noen helt oppe i verdenstoppen som vi virkelig kan være stolte av her i Norge, nemlig Marit Strømøy, som skal kjempe i Formel 1 i 2016.

Formel 1 «Powerboat» VM (også kalt F1) er en internasjonal racing-konkurranse for motorbåt i regi av Union Internationale Motonautique (UIM) og fremmes av H2O Racing, derfor blir også konkurransen ofte referert som F1H2O. Dette er den høyeste klassen av båt-racing i verden og hvert race varer ca. 45 minutter, der båtene følger en merket «bane» eller strekning og må blant annet runde bøyer underveis. Er båt-race publikumsvennlig? Både ja og nei, men det er få sporter som tar så godt vare på publikum på tribunene som denne.

Bakgrunnshistorie

abu-dhabi-powerboat-1Konseptet med et eget Grand Prix for raske båter ble samlet til ett mesterskap for motorbåter i 1978, da David Parkinson, en erfaren PR-manager, ble tilbudt støtte fra Mercury Marine, en av hans klienter, om han kunne etablere en slik serie. Konseptet ble Canon Trophy, sponset av en annen av Parkinsons kunder, nemlig selskapet Canon Inc. En jevn opptrapping i motorutvikling mellom Mercury og erkerivalen OMC var allerede i gang da Canon Trophy ble dannet, og dette våpenkappløpet resulterte i massive og kraftige 3,5-liters V8-motorer, som førte til opprettelsen av OZ-klassen. En underskriftskampanje ble undertegnet av 28 førere i 1980, for å forby OZ-båter og en ny organisasjon kalt Formula ON Drivers Association (FONDA) ble dermed stiftet. Mercury trakk sin T4 motor og splitten ble bekreftet. OZ- og ON-klasser ville ha sine egne mesterskap fra 1981.

Kampen om Formel 1 status

Fra 1987 til 1989 var fortsatt det ingen offisielle Formel 1-mesterskap. FONDA World Grand Prix-serien fortsatte å operere, sterkt sponset av Budweiser, men flere ønsket en egen F1 serie også for båter og jobbet derfor hardt for å få til dette. I 1990 dukker endelig Formula 1 World Championship opp. David Parkinson fortsatte å forvalte og fremme mesterskapet frem til utgangen av 1993, men overleverte arrangementet til Nicolo di San Germano, som fortsatt leder serien den dag i dag.

Kjente utøvere

Både Bjørn Rune Gjelsten og til dels Kjell Inge Røkke har satset mye penger og tid for å bli gode Formel 1 førere. Det er neppe det de noensinne kommer til å bli husket for, men det vil derimot Marit Strømøy bli. I desember 2015 ble hun den første kvinne til å vinne Formel 1 for båter. Sandefjordsjenta vil vi båtentusiaster høre mye om også i tiden som kommer og det blir spennende å følge med på 39-åringen.

Comments are closed.