Air-racing

Som navnet antyder, er air-racing en motorsport med fly, en konkurranse der deltagerne skal tilbakelegge en gitt distanse med fly. Målet kan variere, man vinner på bakgrunn av enten ved å returnere på raskest mulig tid eller fullføre en bane med flest mulig poeng.

air-racing1Dette er en av konkurranseformene i motorflyving, blant andre kan nevnes presisjonsflyving, akroflyving og landingskonkurranse. Det konkurreres i de sistnevnte grenene i Norge, men ikke i air-racing. Men, det arrangeres konkurranser i air-racing mange andre steder i verden. For å kunne drive med motorflyving må man inneha et privatflygersertifikat, slik at man er sertifisert for å kunne fly.

Vanligvis er det små enmotors fly som benyttes i de ulike formene for motorflyving. Det er 59 motorflyklubber i Norge. Verdens første air-race ble avholdt i 1909 i Frankrike. Det var kun fire påmeldte, kun to som startet opp i konkurransen, og ingen som fullførte. Etter første verdenskrig økte interessen for flyving enormt, og dette førte til at en mengde air-races ble arrangert i Europa. Air-racing er også i høyeste grad en sport for kvinner, og allerede i 1947 ble et transkontinentalt air-race kun for kvinner arrangert med det morsomme navnet Powder Puff derby. Denne konkurransen ble avholdt helt fram til 1977. I USA arrangeres Arc, eller Air Race Classic, som er et air-race for kvinner i alderen 17 til 90. Her konkurrerer over 100 kvinner hvert år. Ruten disse spreke dame må fly endres fra år til år, og i 2016 skal ruten passere over universiteter som driver med utdanninger innenfor luftfart.

Red Bull GmbH arrangerer konkurranser i air-racing på flere ulike steder i verden. Red Bull GmbH er et østerriksk firma som selger energidrikker, og de har altså avholdt arrangementer i air-racing siden 2003. Red Bull er sponser for en rekke sportsarrangementer. Pilotene som er med i Red Bull Air Race World Championship må fullføre en krevende 5-6 km lang bane der de må kjøre slalåm mellom hindre som kalles “luftporter”. Arrangementet foregår oftest nær store byer, slik at et stort publikum tiltrekkes og konkurransen får god dekning i media. Bra for Red Bull, men også en flott måte å øke interessen for air-racing som sport.

Comments are closed.